En aquesta ocasió, "Tarasca" visita la ciutat de l'Alguer, a l'illa de Sardenya, on encara es parla alguerès, un dialecte català que s'utilitza de forma quotidiana.
El reportatge fa un repàs dels canvis socioeconòmics que han tingut lloc a l'Alguer des de la Segona Guerra Mundial i, molt particularment, a partir de l'esclat del turisme a la dècada de 1960.
Un dels factors que va canviar els hàbits de l'Alguer va ser la televisió, ja que va introduir l'italià a la vida del carrer.
El 24 d'agost de 1960, va salpar de Barcelona el transatlàntic "Virgina de Churruca". Portava 138 viatgers: valencians, balears i catalans, que van decidir fer el viatge cap a l'Alguer, malgrat els intents de les autoritats espanyoles per impedir-ho.
La idea motriu era reprendre unes relacions trencades per la Guerra Civil espanyola. A l'Alguer, la rebuda va ser multitudinària.
Molts anys abans, al 1887, Eduard Toda va arribar a Càller, la capital de Sardenya, en missió consular. Toda va descobrir l'Alguer i va establir els primers contactes entre els intel·lectuals algueresos i els catalans.
El programa també fa una especial menció a la música, a través dels seus cantautors, i se'n destaca la importància que té en la supervivència de la llengua.
La Llei de Minories Lingüístiques, promulgada el 1999, garanteix la tutela de la llengua i la cultura catalana de l'Alguer per part de la República Italiana. Gràcies a aquesta llei, el català és present a les escoles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada