"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dijous, 16 d’agost del 2012

Imatge i moneda

Edu3.cat

"Tarasca" repassa la història de la moneda a les illes Balears i mostra exemplars de les monedes que van ser encunyades a les illes des de l'època púnica, al segle III abans de Crist. A Occident, la moneda va ser una innovació grega del segle VII abans de Crist i, a poc a poc, el seu ús es va estendre per tots els pobles del Mediterrani.

 Del patrimoni numismàtic balear, destaquen les monedes corresponents al taller d'Eivissa, que es van començar a encunyar al segle III abans de Crist i es van batre durant quatre segles. L'encunyació de moneda a l'illa va resoldre una necessitat econòmica i, alhora, va significar una mostra d'autonomia. La importància d'aquestes emissions fa pensar en una gran activitat econòmica. Eivissa tenia una certa riquesa, que provenia del comerç i de les produccions de ceràmica, vidre, vi, oli i, sobretot, de sal. 

Algunes de les sèries de monedes de les Balears són considerades les més originals i més ben encunyades del món hispànic. La riquesa i la varietat de les imatges que es representen a les monedes permeten llegir, no tan sols la història econòmica i social de les illes, sinó també la seva cultura. L'anàlisi de totes aquestes monedes balears corre a càrrec del col·leccionista Andreu Vidal, molt aficionat a les monedes mallorquines, especialment, les medievals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada