Les festes de Sant Antoni, a Mallorca, són un dels esdeveniments festius més importants de les Illes Balears. El programa "Tarasca" les viu de prop en aquest reportatge.
Una de les manifestacions culturals del camp a Mallorca són les rondalles, contes populars d'antiga tradició oral, que es transmeten de generació en generació.
A les rondalles mallorquines, l'heroi sempre és el pagès. El pagès representa la saviesa que neix del coneixement profund de la terra on viu.
Sant Antoni Abad va viure entre els segles III i IV i va emprendre un llarg viatge per trobar Sant Pau Ermità. Al desert, Sant Antoni va ser objecte de nombroses temptacions per part del diable, que se li presentava sota les més variades formes.
Les festes de Sant Antoni se celebren en tots els pobles de Mallorca els dies 16 i 17 de gener.
Reuneixen diversos simbolismes: l'hivern, la lluita entre el bé i el mal (Sant Antoni i el dimoni), la importància dels animals, etc. Típiques dels pobles rurals de la Mallorca interior, on la importància dels cicles climàtics i dels animals, dels quals se'n treu benefici i ajuden a l'explotació dels camps, s'hi veuen reflectides.
Les festes se celebren amb esmorzars i sopars populars, cercaviles, fires, balls, fogueres al carrer i, sobretot, les benediccions als animals i les cantades de gloses.
Antoni Torrents, president de l'Associació Cultural Albopas de sa Pobla, comenta com es viuen les festes de Sant Antoni en aquesta població mallorquina.
La cantadora Antònia Serra, coneguda com "Mussola", que manté la tradició ancestral del cant mallorquí, recorda com va començar a cantar i parla d'aquesta tradició.
A Inca, se celebra la fira més popular de l'illa: el Dijous Bo. És un fira artesana i ramadera, amb una mostra de bestiar i un concurs de porc negre. Bartomeu Torres, de l'associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí, diu que els productes trets del porc negre, com la sobrassada, són molt més bons. Afegeix que el porc negre contribueix a cuidar el medi ambient perquè menja qualsevol tipus de vegetació, segons convingui.
Per Sant Antoni, la tradició és dedicar gloses al sant. Al llarg del reportatge, hi intervenen els glosadors Antoni Socies, Margalida Torrents "Miratona" i Joan Planessi.
El moment més esperat de les festes és l'encesa dels foguerons. Sant Antoni protegeix els forners, els ferrers i altres oficis en què intervé el foc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada