"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dissabte, 25 de febrer del 2012

Jurament dels Horacis

Edu3.cat


El jurament dels Horacis

"Pinzellades d'art" analitza els detalls del quadre de Jacques-Louis David "El jurament dels Horacis", que es pot admirar al Museu del Louvre, a París.


Al segle VII abans de Crist, Roma i Alba Longa es disputaven el domini de la Itàlia central. Per decidir quina de les dues seria la ciutat vencedora, van acordar que lluitarien entre ells tres germans de cada bàndol: els Horacis, per Roma, i els Curiacis, per Alba Longa. L'únic supervivent va ser el petit dels Horacis, que va matar la seva germana Camil·la perquè plorava per la mort del seu promès, un dels Curiacis.


Aquesta història va inspirar Jacques-Louis David per pintar el quadre "El jurament dels Horacis". A l'obra, els tres arcs del fons divideixen la composició en tres zones.


A l'esquerra hi ha els tres germans, inspirats en el model romà, que representen la moral del deure. Al mig hi ha el pare, que simbolitza l'autoritat i la tradició. A la dreta, la zona de les dones i els nens, el pintor mostra el patiment i l'angoixa pel que ha de succeir.


En la seva composició, el quadre té una perspectiva lineal clara i contundent i la foscor del fons permet destacar millor les figures humanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada