"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dissabte, 25 de febrer del 2012

Amb noms i cognoms. Caçadors de paraules

Edu3.cat


"Caçadors de paraules" es pregunta per què ens diem com ens diem, què volen dir els noms i de quina manera ens marquen. No hi ha cap família que no tingui algun problema de noms, i la família del presentador del programa, Roger de Gràcia, no n'és l'excepció. Roger de Gràcia visita la seva família per descobrir l'origen del seu nom i cognom. Els seus pares expliquen per què van posar Roger al seu fill mentre miren l'àlbum familiar. El seu germà, Maiol de Gràcia, i la seva àvia, Maria Rebullida, expliquen els problemes que els ha comportat dir-se així. Després de la vetllada familiar i d'una ràpida incursió a l'Institut Català d'Estadística per potinejar amb els cognoms, el programa viatja a la vall d'Àneu, al Pallars Sobirà. Allà, la Maria Ricou, l'antiga cartera d'Esterri, parla dels noms de les cases, allà molt més potents a l'hora d'identificar la gent que no pas els de la família, ja que els seus habitants s'identifiquen pel nom de la casa que hi ha a la façana. Al poble, els alumnes de l'Escola la Closa diuen els seus noms. Roger de Gràcia també visita el Casal d'Avis, on un grup d'àvies juguen a cartes i diuen paraules en pallarès. Després fan una partida de bitlles pallareses. "Caçadors de paraules" també s'interroga sobre el seu mateix nom. Roger de Gràcia visita l'empresa Nameworks, dedicada al "naming", és a dir, a pensar i crear noms per a empreses, productes i botigues. Allà, els creatius li fan propostes de noms per al programa. Al diccionari es busca la definició i l'origen de les paraules "llinatge" i "orc", i a la secció "Endevina d'on són", parlen uns nens de Gàmbia residents a Banyoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada