"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dissabte, 25 de febrer del 2012

Càlculs grecs

Edu3.cat

El llegat de l'antiga Grècia és impressionant: arquitectura, escultura, filosofia. També les matemàtiques. "Dígits" parla en aquest capítol dels coneixements de personatges com Tales, Pitàgores, Euclides o Arquimedes. Tales creia que tot tenia un origen comú, que tot provenia d'un únic principi: l'aigua. Per Tales, les causes dels fenòmens de la naturalesa s'havien de buscar en la mateixa naturalesa, i no entre els déus i els mites. Aquesta era una nova manera de pensar que va donar lloc, entre altres coses, a la matemàtica. El primer gran matemàtic va ser Pitàgores, que pensava que l'origen de tot eren els números. Per això buscava harmonies numèriques pertot arreu, cosa que el va portar a formular el seu famós teorema. Aristarc, Eratòstenes o Aristòtil van ser altres matemàtics d'aquell temps. Gairebé tots practicaven, alhora, l'astronomia i la filosofia, ja que hi havia poques divisions entre els coneixements. El més influent de tots va ser Euclides, que va escriure "Elements", una obra que conté centenars de demostracions a partir de deu principis bàsics, els axiomes. Un altre matemàtic important va ser Arquimedes, interessat també per la física i l'aplicació dels seus principis a la construcció de màquines. Les idees matemàtiques d'Arquimedes es troben a l'obra "Palimpsest", que conté, per exemple, un mètode per calcular la relació entre el perímetre d'un cercle i el diàmetre. D'aquest càlcul es dedueix el valor del número pi. El llibre també parla del concepte de número infinitament petit, infinitèsim. Al cap d'uns vint segles, Newton i Leibniz el van tornar a descobrir i la física va canviar per sempre. A la Grècia antiga, el sistema per fer operacions amb números i representar-los es basava en l'alfabet. Les nou primeres lletres representaven les unitats, les nou lletres següents, les desenes, i les nou últimes, les centenes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada