"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dissabte, 25 de febrer del 2012

Els noms del porc, caçadors de paraules

Edu3.cat

Diuen que del porc tot s'aprofita. També lingüísticament? Des de la matança fins a la cansaladeria, l'animal més estimat dels catalans no para de generar paraules. "Caçadors de paraules" les busca en aquest capítol. A Catalunya hi ha més porcs que persones, una demostració evident de l'estimació que tenim els catalans per aquests animals. Ens hi referim de diverses maneres: "verro", "porcell", "garrí", "gorrí", "truja", "porcella", "porcasta"... El presentador del programa, Roger de Gràcia, viatja a Sineu, a Mallorca, on assisteix a la matança d'un porc negre mallorquí a casa de Tomeu Torres, conegut com a Tomeu de Son Marron. Es veu tot el procés d'esquarterament del porc i l'elaboració de la sobrassada i les llonganisses. A mitja matança, paren per fer un esmorzar a base de "sopes de matances" i "frit de matances". A Sant Llorenç des Cardassar, també a Mallorca, en Roger acompanya el cuiner Tomeu Caldentey a comprar les verdures amb què després prepararà una amanida amb sobrassada. Encara a Mallorca, Biel Mayoral, mestre de magisteri, parla de l'ús i l'origen de l'article salat. Roger de Gràcia també va a una cansaladeria del barri de Sants de Barcelona, on Jordi Joan Alsina, mestre cansalader, mostra totes les varietats d'embotits derivades del porc: "llonganissa", "botifarra", "espetec", "secallona", "fuet", "bull", "enfilall"... A la secció "Endevina d'on són", dues veïnes de Sant Jaume d'Enveja, al Montsià, expliquen com es fa un arròs amb rata d'aigua. Al diccionari, es busca la definició i l'etimologia de les paraules "porc negre mallorquí", "ensaïmada", "sobrassada" i "rot". Dins l'apartat "Grans moments del català", es rescaten les imatges històriques en què el pintor Salvador Dalí recita l'embarbussament "Una polla xica, pica, pallarica, camatorta i bacarica..."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada