
Diuen que del porc tot s'aprofita. També lingüísticament? Des de la matança fins a la cansaladeria, l'animal més estimat dels catalans no para de generar paraules. "Caçadors de paraules" les busca en aquest capítol. A Catalunya hi ha més porcs que persones, una demostració evident de l'estimació que tenim els catalans per aquests animals. Ens hi referim de diverses maneres: "verro", "porcell", "garrí", "gorrí", "truja", "porcella", "porcasta"... El presentador del programa, Roger de Gràcia, viatja a Sineu, a Mallorca, on assisteix a la matança d'un porc negre mallorquí a casa de Tomeu Torres, conegut com a Tomeu de Son Marron. Es veu tot el procés d'esquarterament del porc i l'elaboració de la sobrassada i les llonganisses. A mitja matança, paren per fer un esmorzar a base de "sopes de matances" i "frit de matances". A Sant Llorenç des Cardassar, també a Mallorca, en Roger acompanya el cuiner Tomeu Caldentey a comprar les verdures amb què després prepararà una amanida amb sobrassada. Encara a Mallorca, Biel Mayoral, mestre de magisteri, parla de l'ús i l'origen de l'article salat. Roger de Gràcia també va a una cansaladeria del barri de Sants de Barcelona, on Jordi Joan Alsina, mestre cansalader, mostra totes les varietats d'embotits derivades del porc: "llonganissa", "botifarra", "espetec", "secallona", "fuet", "bull", "enfilall"... A la secció "Endevina d'on són", dues veïnes de Sant Jaume d'Enveja, al Montsià, expliquen com es fa un arròs amb rata d'aigua. Al diccionari, es busca la definició i l'etimologia de les paraules "porc negre mallorquí", "ensaïmada", "sobrassada" i "rot". Dins l'apartat "Grans moments del català", es rescaten les imatges històriques en què el pintor Salvador Dalí recita l'embarbussament "Una polla xica, pica, pallarica, camatorta i bacarica..."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada