"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


dijous, 16 d’agost del 2012

L'Alguer II

Edu3.cat

En aquesta ocasió, "Tarasca" visita la ciutat de l'Alguer, a l'illa de Sardenya, on encara es parla alguerès, un dialecte català que s'utilitza de forma quotidiana. El reportatge fa un repàs dels canvis socioeconòmics que han tingut lloc a l'Alguer des de la Segona Guerra Mundial i, molt particularment, a partir de l'esclat del turisme a la dècada de 1960. 

Un dels factors que va canviar els hàbits de l'Alguer va ser la televisió, ja que va introduir l'italià a la vida del carrer. El 24 d'agost de 1960, va salpar de Barcelona el transatlàntic "Virgina de Churruca". Portava 138 viatgers: valencians, balears i catalans, que van decidir fer el viatge cap a l'Alguer, malgrat els intents de les autoritats espanyoles per impedir-ho. 

La idea motriu era reprendre unes relacions trencades per la Guerra Civil espanyola. A l'Alguer, la rebuda va ser multitudinària. Molts anys abans, al 1887, Eduard Toda va arribar a Càller, la capital de Sardenya, en missió consular. Toda va descobrir l'Alguer i va establir els primers contactes entre els intel·lectuals algueresos i els catalans.

El programa també fa una especial menció a la música, a través dels seus cantautors, i se'n destaca la importància que té en la supervivència de la llengua. La Llei de Minories Lingüístiques, promulgada el 1999, garanteix la tutela de la llengua i la cultura catalana de l'Alguer per part de la República Italiana. Gràcies a aquesta llei, el català és present a les escoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada