"Un home desproveït del seu parlar, i això vol dir del seu pensar, no és res. És com un caragol buit sense closca, o una ganiveta sense fulla ni mànec, o com un desert sense arena ni pedra". Sic isti nostri sunt (Cosme Aguiló)

"Jo estim totes les terres i em sent entre germans amb gent de totes les nacions, races, religions i opinions, i crec que el motiu és que estim tant Mallorca. El meu amor a la meva terra em fa comprendre l'amor d'un castellà a Castella, d'un irlandès a Irlanda, d'un indi a l'Índia". Joan Mascaró Fornés, el guia espiritual mallorquí dels Beatles


divendres, 21 de desembre del 2012

És veritat que Jesús va néixer l'any 0?

Edu3.cat

FONT: edu3.cat

Nit de Nadal 
En la nit de Nadal, en una part del món se celebra el naixement de Jesús. Però, és veritat que Jesús va néixer l'any zero? Els astres ens suggereixen una resposta. Sobre la data exacta del naixement, no se'n sap res. La data del 25 de desembre va ser adoptada al segle IV. En aquell temps el calendari que es feia servir l'havia establert Juli Cèsar, i és la base del calendari actual. En aquest calendari, els anys començaven a comptar a partir de la data de la fundació de Roma. 

Com que aquest procediment no satisfeia els cristians, l'any 525, el Papa va encarregar al seu arxiver que calculés l'any exacte del naixement de Jesús, per fer-lo servir com a any d'inici de la nostra era. Després de molts càlculs, l'arxiver va arribar a la conclusió que Jesús va néixer l'any 754 de la fundació de Roma. Aquest és l'any que nosaltres, actualment, en diem zero. Però l'arxiver es va equivocar. Se sap que Cèsar August va manar fer un cens de la població, i que Josep i Maria van viatjar a Betlem per a enregistrar-s'hi justament quan va néixer Jesús. Aquest cens es va realitzar entre els anys 6 i 8 abans de Crist. Per tant, en la data de naixement de Jesús hi ha un error d'entre 6 i 8 anys. Hi ha un altre camí per precisar-ne la data. Ens el donen els astres. 

Està documentat que Herodes va morir poc després d'un eclipsi de Lluna i poc abans de la Pasqua jueva. Com que els jueus utilitzaven un calendari lunar, la Pasqua jueva començava 10 dies després de la primera Lluna nova després del dia de l'equinocci de primavera. Un eclipsi de Lluna només podia tenir lloc 14 dies abans de la Lluna nova, quan la Lluna era plena. Analitzant tots els eclipsis de Lluna de la història i les dates de la Pasqua jueva, els astrònoms han arribat a la conclusió que només podia ser l'eclipsi de Lluna del 13 de març de l'any 4 abans de Crist. Va ser un eclipsi parcial. Avui podem reproduir, amb tota exactitud, aquell eclipsi que va cridar tant l'atenció dels jueus que en van deixar constància escrita. Així el devien veure... Al capvespre, la penombra de la Terra va començar a cobrir la superfície de la Lluna. 

A dos quarts de dotze va iniciar-se l'eclipsi parcial, que és quan es projecta sobre el disc lunar l'ombra del nostre planeta. L'eclipsi va arribar al màxim cinc minuts abans de tres quarts d'una: cobria un 36 per cent de la Lluna. L'eclipsi penombral es va acabar poc després de tres quarts de dues. Se sap que, en el seu intent d'eliminar l'infant Jesús, Herodes va fer matar tots els nens mascles de menys de dos anys. Per tant, el naixement de Jesús es devia produir entre l'any 4, l'any d'aquest eclipsi de Lluna, i de la mort d'Herodes, i l'any 6 de la nostra era. 

En definitiva, Jesús no va néixer l'any zero sinó de 4 a 8 anys abans. Nostra nau és una col·lecció de 150 episodis sobre els astres, l'espai i la seva exploració. Originalment, va ser un programa de televisió diari emès pel canal K3/33 de Televisió de Catalunya des d'octubre de 2001 fins a juny de 2002. Agrupats per temàtiques, els episodis de Nostra nau descriuen la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies, etc. amb imatges provinents de l'observació i recreacions realitzades per ordinador d'acord amb els models astronòmics i els coneixements científics més moderns. Cada episodi convida a descobrir i a disfrutar l'espectacle de l'Univers; el conjunt d'episodis és una introducció variada i assequible a l'astronomia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada